De Rabobank heeft een programma opgezet om de verenigingen zelfredzaam en toekomstbestendig te maken.
Dit gebeurt door sponsoring in de vorm van verenigingsondersteuning.

In totaal 8 verenigingen uit Maas & Waal en Over Betuwe zijn geselecteerd om aan dit traject van NOC NSF deel te nemen en wij,
de Vier heemskinderen maken deel uit van deze groep !!

Via deze pagina blijf je op de hoogte wat er tot nu toe is gebeurd, hoe we nu verder gaan en welke “handvatten” we aangereikt hebben gekregen. 

 

17 november 2017
Inleveren  pitch bij de Rabobank

15 januari 2018
Brainstorm kleine groep leden van de Vier Heemskinderen

26 januari 2018
Verenigingsintake Marco Groen (NOC NSF) wie zijn wij, wat doen wij, wat willen wij 

15 maart 2018
Bericht toelating tot verenigingstraject, goed nieuws dus! 

29 mei 2018
Kennismaking Fons vd Logt, trajectbegeleider NOC NSF, aanwezig Jos, Patricia, Elisabeth en Anne-mien 

21 juli 2018
Tweede bijeenkomst met Fons vd Logt, trajectbegeleider NOC NSF. Aanwezig Jos, Patricia, Elisabeth en Anne-mien
Doelstelling van project vastleggen en begin planning maken.

24 september 2018
Bijeenkomst met Fons vd Logt, trajectbegeleider NOC NSF, bestuur en 4 nieuwe trajectleden. 

 

 

15 oktober 2018
Bijeenkomst met Fons vd Logt, trajectbegeleider NOC NSF, met nieuwe trajectleden uitgenodigd door de 4 nieuwe leden welke op 24 september aan zijn gesloten.

26 november 2018
Bijeenkomst met Fons vd Logt, trajectbegeleider NOC NSF, met bestaande trajectleden voor bepalen / vastleggen kernwaarden van de club aan de hand van de uitwerkingen van alle bevindingen tot nu toe.

12 januari 2019
Presentatie kernwaarden tijdens nieuwjaarsviering.

15 februari 2019
Presentatie kernwaarden tijdens voorjaarsvergadering.

 

Publicaties

Artikel NOC-NCF op FaceBook

Artikel NOC-NSF op Twitter

Artikel NOC-NSF voor Clubs

Promotie video Rabobank

Artikel KNHS

 

Wij willen dat de Vier Heemskinderen een bloeiende, open en toegankelijke vereniging blijft die toekomstbestendig is. Daar hebben we onze leden hard voor nodig, want de vereniging, dat ben jij. Wil je meedenken, meepraten of alleen kenbaar maken wat belangrijk is voor jou, laat dat dan weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  

 

Vrijdag 11 november 2022: Ledenvergadering

 

 

 

Zondag 13 november 2022: Clubkampioenschappen

 

 

 

  KNHS Wedstrijden

 

Er zijn op dit moment geen KNHS wedstrijden gepland. 


Kijk voor meer informatie en inschrijven op MijnKNHS of Startlijsten.

 

 Volg ons ook op: 

               

 

Een stukje geschiedenis...

De Vier Heemskinderen zijn de legendarische hoofdfiguren uit een Frankische ridderdom die oorspronkelijk in berijmde verzen werd geschreven in de Frankische taal. Het dichtwerk moet ontstaan zijn in of kort na de tijd van Karel de Grote (742-814) , maar de Nederlandse verzen, die lang niet compleet zijn, dateren uit een veel latere periode. Vastgesteld is wel dat het verhaal in de Nederlandse taal al bekend was vóór 1342. Het schijnt overgenomen te zijn van Franse jongleurs die het overal gingen voordragen en uitbeelden. Het verhaal komt dan ook in allerhande variaties en bewerkingen voor.

De Vier Heemskinderen zijn zonen van een edelman Haymyn (Amon of Haimon) en zouden dus eigenlijk Haymyns- of Haimonskinderen moeten heten. In het Nederlands is het Heemskinderen geworden. Vader Haimon wordt in het verhaal voorgesteld als “Graaf van Ardennen” en ook wel als “Graaf van Dordogne”. Hij zou een zwager van de latere keizer Karel de Grote geweest zijn en deel uitgemaakt hebben van het Karolingische Hof dat voortdurend van de ene plaats naar de andere trok (waaronder “Het Valkhof”in Nijmegen). De vier kinderen werden door hun eigen vader verstoten en van het Hof verbannen. Maar zij lieten zich niet uit het veld slaan en trokken jarenlang ten strijde tegen hun onderdrukkers, tegen de oppermachtige Koning Karel (sinds 800 keizer).

Hun namen waren Adelaart, Ritsaart, Writsaart en Reindert (of Reinout) van Montalbaen. Zij werden in hun gevechten geregeld geholpen door een wonderlijk toverpaard: het Ros Beyaart. Uit iedere moeilijke situatie wisten de Vier Heemskinderen op de rug van het onoverwinnelijke Ros Beyaart te ontsnappen om later hun vijanden weer even plotseling te overvallen als zij eerst uit het gezicht verdwenen waren. De kracht van het verhaal zit dus vooral in het Ros Beyaart dat telkens redding en overwinning brengt. Vandaar dat de Vier Heemskinderen bij uitstek figuren zijn om hun naam te lenen aan een ruitervereniging voor de jeugd. De verstoten kinderen wekken sentimenten van medeleven, strijdlust en rechtvaardigheidsliefde op. Zij symboliseren de zwakkeren in de samenleving die door een hogere macht (het Ros Beyaart) toch iedere keer opnieuw in bescherming worden genomen.

In het Nederlands taalgebied heeft het verhaal van de “Vier Heemskinderen” al sinds 1495 gecirculeerd als een volksboek in proza dat geregeld van vorm en inhoud bij de tijd werd aangepast. Nog in 1802 bijvoorbeeld verscheen het in Amsterdam bij S. en P. Koene onder de titel “Een schoone historie van de Vier Heemskinderen, waarin verhaald wordt al hare vroome daden van wapenen, die zij bedreven hebben ten tijde van den grooten koning Carek, zijnde zeer genoeglijk om te lezen. Van nieuws voorzien ende verbeterd met schoone figuren”.

 

 

 

Kinderen vanaf 6 jaar kunnen bij ons dressuurlessen volgen. De lestijden zijn vanaf 19 mei 2021 als volgt: 

 

Pony's

Dinsdag:

  • 1e les 18:45 - 19:30 uur  
  • 2e les 19:30 - 20:15 uur
     

Donderdag:

  • 1e les: 18.45 uur - 19.30 uur 
  • 2e les: 19.30 uur - 20.15 uur

 

Paarden

Dinsdag:

  • 3e les: 20.15 - 21.00 uur

 

Woensdag:

  • 1e les: 19.30 - 20.15 uur
  • 2e les: 20.15 - 21.00 uur

 

Algemeen

De lessen gaan, in principe, altijd door. Met betrekking tot de vakanties geldt dat de lessen tijdens de zomer- en kerstvakantie stop worden gezet en tijdens de voorjaars- en herfstvakantie door gaan. De data van de vakantie stops zullen op deze pagina worden vermeld.

Zorg ervoor dat je ruim op tijd aanwezig bent, zodat je voldoende tijd hebt om los te rijden en daarmee het les-uur zo goed mogelijk kunt benutten. De instructeur kan dan meteen met de les beginnen. 

Als een les afgelast moet worden, wordt dit via de WhatsApp groep bekend gemaaktKun je een les niet bijwonen, geef dit dan zover mogelijk van te voren telefonisch of via de app door.  

Er is tijdens de lessen maar 1 rijbaan bezet voor de lessen. In de andere rijbaan kan daarom gewoon vrij worden gereden.

 

Springlessen

Er wordt geprobeerd twee keer per jaar een blok van 5 springlessen te organiseren voor eigen leden. Leden worden hierover geïnformeerd en de data worden vermeld bij de activiteiten.

 

Vragen

Vragen over de rijlessen kun je sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.